Τι θα περιμένετε

Το ιατρείο μας λειτουργεί ως αποκλειστικό κέντρο παιδοκαρδιολογίας.

Οι χώροι μας, τόσο η αίθουσα αναμονής όσο και το εξεταστικό δωμάτιο είναι ειδικά διαμορφωμένοι και προσαρμοσμένοι με μοναδική μέριμνα να αισθανθεί το παιδί άνετα και οικεία. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια λεπτομερή και πλήρη καρδιολογική εξέταση.
Με την είσοδο σας στο ιατρείο θα σας ζητήσουμε να δώσετε δημογραφικά στοιχεία που θα καταγραφούν στον ηλεκτρονικό φάκελο του παιδιού. Συνήθως, και για λίγα λεπτά αφήνουμε το παιδί να διερευνήσει το χώρο, ώστε να αισθανθεί άνετα και οικεία.

Η εξέταση ξεκινάει με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, πολλές φορές από τη στιγμή της σύλληψης και ως τη στιγμή της εξέτασης. Θα περάσουμε αρκετή ώρα συζητώντας, ώστε να δώσουμε χρόνο στο παιδί να εξοικειωθεί με τη διαδικασία της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα σας ζητήσουμε να ξεντύσετε το παιδί σας από τη μέση και πάνω για να προχωρήσουμε στην ακρόαση, πάντα πολύ προσεκτικά και χωρίς να προκαλέσουμε αγωνία και φόβο. Συχνά, θα χρειαστεί η ακρόαση να ξεκινήσει στην αγκαλιά των γονιών. Ακολουθεί το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η λήψη της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια των οποίων το παιδί σας μπορεί να διαλέξει και να παρακολουθήσει ανάμεσα από μία επιλογή κινουμένων σχεδίων.

Ολοκληρώνουμε τον έλεγχο μας, με το υπερηχοκαρδιογράφημα, το οποίο γίνεται με χαμηλό φωτισμό, σαν να βλέπουμε σινεμά. Κατά τη διάρκεια όλης της εξέτασης οι γονείς είναι δίπλα στο παιδί και ενημερώνονται για τα ευρήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, θα σας βοηθήσουμε να ντύσετε το παιδί και θα σας ζητήσουμε να περιμένετε για λίγα λεπτά έως ότου ετοιμαστεί το πόρισμα. Τέλος, θα συζητήσουμε και θα σας εξηγήσουμε σχηματικά για τα πιθανά ευρήματα και θα λάβετε αναλυτικό πόρισμα για το προσωπικό σας αρχείο.

Όπως καταλαβαίνεται, η καρδιολογική εξέταση ενός παιδιού απαιτεί χρόνο και υπομονή και για το λόγο αυτό φροντίζουμε τα ραντεβού μας να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Εσείς από την πλευρά σας  μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας κατάλληλα, κάνοντας μια σύντομη κουβέντα με βιωματικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα  μπορείτε να πείτε ότι θα “παίξουμε το παιχνίδι με τα βεντουζάκια και τα μανταλάκια” (το ηλεκτροκαρδιογράφημα), “θα φορέσουμε ένα μπρατσάκι για να μετρήσουμε τη δύναμη στο χεράκι” (το πιεσόμετρο), “θα δούμε την καρδούλα στην τηλεόραση” (το υπερηχοκαρδιογράφημα).

Φορέστε άνετα ρούχα στο παιδί σας που να βγαίνουν εύκολα, ενώ για τα μικρά νεογνά και βρέφη, φροντίστε να έχουν φάει και να έχετε μια πιπίλα μαζί σας.