Δοκιμασία κόπωσης

Η δοκιμασία κόπωσης (τεστ κόπωσης) μας βοηθά να εκτιμήσουμε πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και οι μύες  ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης μπορεί να δείξει εάν υπάρχει έλλειψη παροχής αίματος στην καρδιά όταν το παιδί ασκείται και μας βοηθά να γνωρίζουμε το είδος και το επίπεδο της άσκησης που είναι κατάλληλο. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια θα χρειαστεί να υποβάλουμε ένα παιδί σε δοκιμασία κόπωσης και δεν συμπεριλαμβάνεται στον έλεγχο ρουτίνας. Παρόλα αυτά, σε παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως επίσης σε παιδιά με αρρυθμίες και διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες συχνά απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με δοκιμασία κόπωσης. Σε δοκιμασία κόπωσης δεν μπορούν να υποβληθούν πολύ μικρά παιδιά, καθώς θα πρέπει να μπορούν να συνεργαστούν.

Κατά την δοκιμασία, το παιδί περπατάει στο διάδρομο ενώ εμείς παρακολουθούμε και καταγράφουμε διάφορες παραμέτρους. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Καρδιακή συχνότητα και καρδιακό ρυθμό
  • Αρτηριακή πίεση
  • Αναπνοή
  • Πόσο κουρασμένο αισθάνεται το παιδί σας

Σε εμάς

Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας το παιδί σας θα είναι γυμνό από τη μέση και πάνω και θα συνδεθεί με ηλεκτρόδια (καλώδια) σε μόνιτορ και σε ηλεκτρονικό πιεσόμετρο ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε το καρδιογράφημά του και την αρτηριακή του πίεση. Στη συνέχεια το παιδί θα περπατήσει αργά επιτόπου στο διάδρομο. Κάθε λίγα λεπτά η ταχύτητα του διαδρόμου θα αυξάνει και ο διάδρομος θα αποκτά κλίση ώστε να μοιάζει σαν το παιδί σας να ανεβαίνει σε λόφο. Το παιδί θα μπορεί να σταματήσει τη δοκιμασία όποια στιγμή το θελήσει. Τα περισσότερα παιδιά περπατούν 10-15 λεπτά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη δοκιμασία.

Για τη δοκιμασία το παιδί σας πρέπει να φοράει άνετα ρούχα (π.χ. φόρμες, σορτς, κολάν)  με τα οποία να μπορεί να ασκηθεί. Επίσης πρέπει να φοράει αθλητικά παπούτσια  (όχι ανοιχτά μπροστά ή πέδιλα). Το παιδί μπορεί να φάει ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα σνακ  πριν τη δοκιμασία. 

Σπάνια θα χρειαστεί να υποβάλουμε ένα παιδί σε δοκιμασία κόπωσης και δεν συμπεριλαμβάνεται στον έλεγχο ρουτίνας.