Υπερηχοκαρδιογράφημα

Με το Υπερηχοκαρδιογράφημα (υπέρηχος) μπορούμε να απεικονίσουμε με ακρίβεια τις δομές της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων με τη χρήση των υπερήχων.

Βλέπουμε, δηλαδή, πια μπροστά μας την καρδιά του παιδιού και ελέγχουμε μια- μια τις δομές για φυσιολογική ανατομία και λειτουργικότητα. Υπολογίζουμε με ακρίβεια τις διαστάσεις της καρδιάς και τη συσταλτικότητα της, ελέγχουμε τις βαλβίδες για στενώσεις ή ανεπάρκειες και τα διαφράγματα για παθολογικές επικοινωνίες, που έχουν πιθανόν έχουν παραμείνει από την εμβρυϊκή ζωή. Με τον  υπέρηχο τίθεται η διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω απεικονιστικός ή επεμβατικός  έλεγχος.

Ο υπέρηχος στο παιδί, ωστόσο, απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση στην παιδιατρική καρδιολογία και τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Ευρήματα που πιθανόν να θεωρούνται παθολογικά σε έναν ενήλικα, είναι φυσιολογικές παραλλαγές στα παιδιά και δεν απαιτούν επανεξετάσεις ή περιορισμό από δραστηριότητες. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο, καθώς στο παιδί είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε την ανατομία και τις συνδέσεις της καρδιάς με πολλές και συχνά τροποποιημένες τομές που δεν χρησιμοποιούνται σε ενήλικες.

Επιπλέον, ο υπέρηχος δεν πρέπει ποτέ να είναι το μοναδικό εργαλείο στην εκτίμηση ενός παιδιού, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνει την κλινική εξέταση και το καρδιογράφημα. Δυστυχώς, βλέπουμε πολλές φορές να παραλείπεται η κλινική εξέταση και το καρδιογράφημα, θεωρώντας ότι με το πιο «σύγχρονο» υπέρηχο μπορούν να διαγνωστούν τα πάντα, κάτι που δεν αληθεύει και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Σε εμάς

υπερηχοκαρδιογράφημα παιδιαΤεχνικά το υπερηχοκαρ-διογράφημα είναι εντελώς ασφαλές και δεν υποβάλει το παιδί στην έκθεση ακτινοβολίας, επομένως μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά απαιτεί η παρακο-λούθηση των χρονιών ασθενών. Επιπλέον, δεν είναι επώδυνο και δεν προκαλεί δυσφορία στον εξεταζόμενο. Το παιδί σας είναι ξαπλωμένο, γυμνό από τη μέση και πάνω σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό. Η θερμοκρασία είναι πάντα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε ηλικίας. Με τη χρήση ειδικού τζελ, δερματολογικά ασφαλούς, και ειδικές υπερηχογραφικές κεφαλές λαμβάνουμε τις απαραίτητες εικόνες. Καθώς ο υπέρηχος απαιτεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, και κατανοώντας τη δυσκολία ενός παιδιού να συνεργαστεί μένοντας πολύ ώρα ακίνητο, ο χώρος που διενεργείται είναι εξοπλισμένος με τηλεόραση όπου το παιδί σας  μπορεί να επιλέξει από τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια. Για μικρότερα βρέφη αντίστοιχα μουσικοκινητικά ερεθίσματα τραβούν την προσοχή και τα απασχολούν μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση.

Ο υπέρηχος δεν πρέπει ποτέ να είναι το μοναδικό εργαλείο στην εκτίμηση ενός παιδιού, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνει την κλινική εξέταση και το καρδιογράφημα.