Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (καρδιογράφημα) θεωρείται κλασσικά το πολυτιμότερο εργαλείο στη φαρέτρα ενός καρδιολόγου.

Ένα προσεκτικό ιστορικό, μια καλή ακρόαση και ένα καρδιογράφημα λέμε ότι πολλές φορές αρκούν για να βεβαιώσουμε ότι όλα είναι καλά με την καρδιά ενός παιδιού. Με το καρδιογράφημα παίρνουμε πληροφορίες άμεσα για το ρυθμό της καρδιάς, πως δηλαδή αυτή λειτουργεί, και έμμεσα για τη δομή της, πως δηλαδή αυτή είναι φτιαγμένη. Συχνές και αθώες διαταραχές ρυθμού, όπως οι φλεβοκομβικές ταχυκαρδίες- βραδυκαρδίες και οι εκτακτοσυστολικές αρρυθμίες, αλλά και σπανιότερα και δυνητικά επικίνδυνα γενετικά σύνδρομα, όπως το long QT και το brugada μπορούν να διαγνωστούν μόνο με το καρδιογράφημα, ενώ αν είχαμε παραλείψει τη διενέργειά του και είχαμε προβεί απευθείας στη χρήση απεικονιστικών εξετάσεων θα είχαν διαλάθει της προσοχής μας. Αλλά και τα αποτελέσματα των δομικών αλλοιώσεων που συνοδεύουν συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες, όπως η υπερτροφίες των κοιλιών και των κόλπων και οι μυοκαρδιοπάθειες γίνονται εμφανή στο καρδιογράφημα, πολλές φορές πριν καν εκδηλωθούν κλινικά και γίνουν εμφανείς με άλλες απεικονιστικές τεχνικές. Συνεπώς, το καρδιογράφημα δεν θα πρέπει να παραλείπεται από καμία παιδοκαρδιολογική εξέταση, καθώς θέλουμε μια καρδιά που είναι δομικά φυσιολογική, να λειτουργεί και φυσιολογικά.

Σε εμάς

Το καρδιογράφημα πραγματοποιείται με την εφαρμογή ηλεκτροδίων (καλωδίων) στα άκρα, που σταθεροποιούνται με ειδικά μανταλάκια στα χεράκια και ποδαράκια, και στο θώρακα, που σταθεροποιούνται με ειδικά βεντουζάκια.

παιδοκαρδιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημαΣτο ιατρείο μας εκτελεί- ται από εξειδικευμένη και έμπειρη νοσηλεύτρια και κατά τη διάρκειά του εξηγεί στο παιδί σας με βιωματικές ιστορίες τη διαδικασία. Ο σύγχρονος ηλεκτροκαρδιογράφος που διαθέτουμε απαιτεί μόλις για δευτερόλεπτα το παιδί σας να μείνει ακίνητο και αυτό μειώνει δραματικά το χρόνο εκτέλεσης του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε νεογνά και βρέφη που είναι δύσκολο να μείνουν για πολύ ώρα ακίνητα.

Το καρδιογράφημα είναι ανώδυνο και τεχνικά απλό στην εκτέλεσή του, απαιτεί ωστόσο εμπειρία και γνώση στο διάβασμά του.